Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 6 Οκτωβρίου οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Εφοδιαστικής Αλυσίδας το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη, με διοργανώτρια αρχή το Τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (παράρτημα Κατερίνης).

Το διήμερο συνέδριο παρακολούθησαν επιστήμονες και μεταπτυχιακοί υπότροφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πλήθος φοιτητών από το Τμήμα Τυποποίησης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ τις εργασίες χαιρέτησαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θεσμικοί παράγοντες όπως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Λακασάς.Το συνέδριο της Κατερίνης επιβεβαίωσε τον αυξανόμενο ρόλο της τεχνολογίας και της πληροφορικής στη σύγχρονη εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ το cloud computing, τα συστήματα ERP και τα συστήματα διαχείρισης αποθηκών θεωρούνται πλέον απολύτως αναγκαία εργαλεία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όπως προκύπτει από το σύνολο των εισηγήσεων και των επιστημονικών ανακοινώσεων, καταγράφεται όλο και πιο συχνή χρήση των μαθηματικών μοντέλων στην ερμηνεία διαφόρων φαινομένων και την επίτευξη σίγουρων και αποδοτικών λύσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η μείωση του κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας, η μείωση δηλαδή του ‘λίπους’ στις παραγωγικές, αποθηκευτικές και μεταφορικές εργασίες, αν και δεν ήταν το κυρίαρχο θέμα του συνεδρίου, εντούτοις απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό τους επιστήμονες, κυρίως όσους προέρχονταν από το χώρο της παραγωγής.

Το σημαντικότερο όμως συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν η αναγνώριση του ρόλου που παίζουν τα logistics και η εφοδιαστική αλυσίδα στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει η Ελλάδα για να κάνει τη χώρα εξαγωγική αφετηρία για όλο τον κόσμο. Σε αυτό άλλωστε το σημείο στάθηκε ιδιαίτερα ο Δ. Λακασάς ο οποίος χαιρέτισε τους συνέδρους το βράδυ της Παρασκευής, πρώτης ημέρας του συνεδρίου.

πηγή: http://www.logistics-management.gr/article.php?ID=1182